Dibuixa Online

Pintar Xemeneies i llars de foc per Nadal

Xemeneies i llars de foc per Nadal

La llar de foc és el lloc específicament preparat per encendre un foc amb llenya dins de les cases. Antigament pràcticament la totalitat dels habitatges disposaven d'un lloc per encendre el foc a la sala o a la cuina. El lloc on s'encenia el foc es considerava el centre de la casa, com es pot veure al llarg de la història en les imatges de les famílies reunides davant del foc encès. En aquells temps aquest foc servia per escalfar l'estança i també s'utilitzava per cuinar.
En l'actualitat l'existència de llars de foc és cada vegada menys habitual excepte en les cases de les regions més fredes. Les llars es consideren molt sovint un element simplement decoratiu als habitatges, degut als diferents i més eficients sistemes de calefacció que existeixen des de fa molt anys. Hi ha llars amb molts variats dissenys segons l'estil de la casa. Des de les xemeneies rústiques i tradicionals, passant per les que estan decorades amb motllures i d'altres ornaments fins les de línia més moderna. Es poden trobar també llars de foc que s'ha preparat com a font de calefacció per tota la cassa mitjançant un sistema de conductes que permet escalfar altres estances. En molts habitatges amb una llar de foc, aquesta no s'ha arribat a utilitzar mai per fer-hi foc. Les raons principals poden ser la manca d'un combustible adecuat i de l'espai idoni per emmagatzemar-lo, la brutícia que generen el foc i la llenya, l'olor de fum que pot impregnar tot l'ambient, fins el temor a la possibilitat d'algun incident o accident amb el foc.
Una llar de foc necessita una sortida de fums, o sigui un conducte que permeti l'evacuació del fum i dels gasos de la combustió cap a l'exterior del habitatge. Aquest conducte de sortida de fums apareix a la coberta de la casa. L'aspecte exterior del conducte pot ser molt divers segons l'estil de la construcció. N'hi ha de més grans amb acabats de pedra o totxo i d'altres de més simples on un tub apareix sense cap altre acabat.
La relació entre les llars de foc amb el Nadal té el seu origen evidentment en els països de l'hemisferi nord on les festes nadalenques coincideixen amb l'arribada de l'hivern. En aquests indrets van començar també les tradicions de decorar la xemeneia per la celebració del Nadal. El Pare Noel també està molt relacionat amb les llars de foc i les xemeneies doncs segons la tradició són el seu accés predilecte a les cases. Aquí podràs trobar molts dibuixos de Santa Claus durant la Nit de Nadal en diferents situacions que es troba per entrar a les cases de tot el món.